Ne že by v Dubaji nebylo možné v podstatě cokoliv. Ale farmaření v poušti? A přece to jde, a dokonce nikoliv horizontálně, ale vertikálně. Pouštní emirát se zbláznil do farem, které místo aby se táhly do dálav, míří s jistou nadsázkou neohroženě a směle přímo k nebi.

Máme místo čtyř ročních období jen nekonečné léto? Nedostává se nám vody, v půdě není dostatek živin, které každá rostlina nezbytně potřebuje, aby dokázala růst? Nevadí, vlastní zelenina místo dovážené se nám jednoduše vyplatí, a protože se vyplatí, budeme investovat do jakéhokoliv sebesmělejšího nápadu, který zaručí efektivitu a úspěch.

Takhle nějak nejspíš uvažovali manažeři zemědělské a technologické společnosti Crop One Holdings ve spolupráci s Emirates Flight Catering (EFC), která ze své základny na Mezinárodním letišti Dubaj produkuje každý den více než 225 tisíc porcí pokrmů do letadel. Vertikální farma, do jejíž stavby se konsorcium pustilo, bude stát v přepočtu skoro miliardu korun a bude mít rozlohu větší než jeden hektar. Je to na první pohled megalomanský projekt, ale když uvážíme obrovskou poptávku a srovnáme ji s faktem, že Spojené arabské emiráty dováží pětaosmdesát procent potravin, řídí ho přísně racionální a logická úvaha.

Farma bude produkovat 2,7 tuny listové zeleniny každý den

Musí se to vyplatit

Podle obou společností spotřebuje farma o magických, leč realistických devětadevadesát procent méně vody než venkovní pole. Po dokončení, které se plánuje už na konec roku 2022, bude produkovat 2,7 tuny listové zeleniny každý den. Takto vyprodukovaná zelenina najde uplatnění jak v nabídce palubních restaurací luxusních letadel, tak v letištních prodejnách.

„Extrémně produktivní vnitřní vertikální farma vybudovaná co nejblíže centru odbytu představuje mimořádně lákavý koncept,“ píše se o společném projektu technologů z Crop One a Emirates Flight Catering.

CNN shrnuje, že výhodou takového zařízení je, že nebere ohledy na roční období a produkuje 365 dní v roce. Místo aby rostliny braly živiny z půdy, čerpají je ze speciálního roztoku. V běžných podmínkách neovlivnitelné faktory jako teplota či vlhkost jsou přísně kontrolovány. Chce se od nich přesně to, co třeba od pokročilých strojů v moderním výrobním závodě: ideální podmínky a maximalizovaný výnos. Místo přirozeného slunečního záření využívá farma LED světla.

„Projekt nám pomůže zajistit zásobování vlastní vysoce čerstvou zeleninou a zároveň citelně omezit negativní dopad na ekologický systém,“ uvedl ředitel EFC Saeed Mohammed.
Velkolepý a přelomový projekt, který by měl vůbec poprvé ve velkém prozkoušet, nakolik může být vertikální farmaření efektivní, samozřejmě vyvolává množství otázek a také nesouhlas. Kritici vertikálního farmaření například celkem logicky tvrdí, že takový způsob zemědělství je vysoce energeticky náročný. Problém lze podle autorů projektu ale vyřešit využitím obnovitelných zdrojů energie a už zmíněnými efektivnějšími LED světly. Společnost Crop One potvrdila, že nová farma bude využívat obnovitelný zdroj elektřiny v podobě solární energie.

Sazenice rajčete klíčící pod LED světlem. Jak bude chutnat?

Bude to stačit?

Profesor Leo Marcelis z univerzity v nizozemském Wageningenu tvrdí, že je potřeba provést řadu výzkumů v oblasti snižování spotřeby energie vertikálních farem. „V současné době probíhají práce na pokročilé LED technologii, která zefektivní proces konverze elektřiny ve světlo. Současně také hledáme způsob, jak pěstovat rostliny za využití menšího množství světla nebo jak vyprodukovat se stejným množstvím světla více rostlin,“ říká Marcelis.

Náklady a úsilí spojené se zefektivňováním vertikálního farmaření mají opodstatnění. Crop One totiž není jediná společnost zaměřená na oblast vertikálního zemědělství. Farma společnosti AeroFarms v americkém New Jersey produkuje na 0,64 hektaru ročně 907 tun zeleniny. Kalifornská firma Plenty dokáže na své farmě vyprodukovat 350krát více zeleniny než na venkovním poli o stejné rozloze. Projekt Crop One a Emirates Flight Catering tedy není první, zato je aktuálně největší, nejambicióznější, nejpropracovanější.

Dickson Despommier, popularizátor myšlenky vertikální farmy a emeritní profesor na prestižní Kolumbijské univerzitě, říká: „Vidět velkého hráče na trhu, jakým jsou aerolinky Emirates, zapojit se do alternativních způsobů získávání potravin je fascinující. Průmysl už dorostl do bodu, kdy si firmy mohou dovolit provést takovou investici a očekávat její návratnost.“

Despommier dodává, že status největší vertikální farmy si v předchozích letech postupně přisvojilo hned několik společností po celém světě. „Upřímně, komu záleží na velikosti? Mě zajímá, která z farem je nejefektivnější a produkuje nejširší spektrum různých rostlin, které lidé potom doopravdy snědí,“ zdůrazňuje s tím, že většina farem se zatím zaměřuje pouze na listovou zeleninu, která jim zajišťuje největší zisky.

V tom je v tuto chvíli skrytý limit celého tohoto trendu. Současně je ale jisté, že pokud se povede efektivně zvládnout výrobu zaměřenou na zajištěný vysoký zisk, dříve nebo později ekonomická nutnost otevře i další segmenty.

VERTIKÁLNÍ FARMAŘENÍ V 72 SLOVECH
Jedná se o moderní způsob zemědělství za využití moderních technologií. Plodiny se pěstují ve vrstvách nad sebou a na malém prostoru je tak možné vypěstovat daleko více plodin než na běžné venkovní farmě. Teplota a vlhkost bývají řízeny přístroji tak, aby se udržely ideální podmínky pro co nejrychlejší růst rostlin, kterým jsou dodávány živiny prostřednictvím speciálních roztoků. Vedle přirozeného slunečního záření se využívá i záření umělé, které simulují speciálně vyvinutá LED světla.

NAPSAT KOMENTÁŘ