Britský designér stojí za jedněmi z nejvýraznějších architektonických a urbanistických projektů současnosti. Stále řídí veškeré aktivity svého londýnského studia, v němž s více než dvěma sty kolegy pracuje na zakázkách napříč čtyřmi kontinenty.

Vnitřní prostor oddělovalo od vnějšího 66 tisíc dutých akrylových prutů a každý z nich vedl světlo k jednomu ze semen poskytnutých britskou botanickou bankou. Celá budova se ve větru hýbala a celek tak působil jako živý organismus. Takto originálně pojal Thomas Heatherwick návrh britského pavilonu pro světovou výstavu Expo 2010 v Šanghaji. 

Stánek symbolizoval bohatství rostlinné říše a kromě samotné stavby zde vynikalo i okolní prostranství, uzpůsobené k odpočinku návštěvníků a k tomu, aby si mohli vychutnat pohled na budovu ze správné perspektivy. Toto nápaditě propracované řešení získalo na Expu hlavní cenu za design a Heatherwick dostal prestižní cenu RIBA Lubetkin. Budova se stala jednou z nejznámějších staveb britského designéra, která navíc skvěle ilustruje jeho touhu po splynutí designu, architektury a územního plánování. Jeho slova o tom, že „proces tvorby produktu je v podstatě to samé jako navrhování budovy“, dokážou popudit část architektonické obce.

Thomas Heatherwick se stále aktivně podílí na všech projektech svého studia.

polibek housenky

Studio Heatherwick, sídlící v centrálním Londýně, založil roku 1994, hned po dokončení studia třídimenzionálního designu na Royal College of Art. Dnes v něm pracuje na dvě stovky designérů, architektů, urbanistů a dalších tvůrců. 

Ateliér navrhuje budovy, prostory, objekty i infrastrukturu. Zaměřuje se především na velké projekty se zřetelným sociálním dopadem. Nesnaží se vytvářet nějaký jednotný styl ani dekorovat krajinu. Jakkoliv jsou stavby studia originální a poutavé, Thomas Heatherwick vidí motor svého tvůrčího procesu v hledání řešení problému. „Je to více jako řešení zločinu. Odpověď je zde a vaše práce je ji najít,“ říká. 

Uznání Heatherwick získal už svým proslulým skládacím mostem v Londýně roku 2004. Dvanáct metrů dlouhá lávka ze dřeva a oceli totálně vybočuje z konceptu klasického zvedacího mostu rozděleného v polovině a se zvedacími rameny. Segmenty mostu se při zvednutí srolují jako housenka a oba konce se setkají k „polibku“. Originální i vtipné zároveň.

Jakkoliv jsou stavby studia originální, Thomas Heatherwick vidí motor svého tvůrčího procesu v hledání řešení prob

Stejnou míru důvtipu uplatnil také ve staré viktoriánské papírně v anglickém Laverstoku v hrabství Hamp­shire, kde navrhl budovu lihovaru pro známou značku ginu Bombay Sapphire. Zrenovované cihlové budovy doplnil dvěma skleníky s výraznými tvary, ve kterých se pěstují suroviny pro výrobu populárního moku.

learning hub

Budova Learning Hub, zvaná také The Hive (Úl), otevřela své prostory v roce 2015. Běžným univerzitním budovám se vymyká svou koncepcí, a tedy i tvarem, který z ní vychází: víceúčelové vzdělávací centrum bylo vytvořeno jako část Technologické univerzity v singapurském Nanyangu. Je koncipováno tak, aby zdejších 33 tisíc studentů mohlo co nejlépe využívat moderní výukové metody založené na internetu. Místo klasického systému pravoúhlých učeben a chodeb je zde prostor sestávající z 56 kruhových učebních místností a 12 přirozeně ventilujících atrií – prostor motivující k interakci.

Learning Hub, Nanyang, Singapur

zpět k designu

Velké urbanistické projekty nevzaly Heatherwickovi chuť tvořit výrazně menší předměty. Limitovaná edice křesel Spun Chair, inspirovaná točící se káčou, je skvělým příkladem jeho originality i vtipu. Při tvorbě si položil otázku, zda dokonale symetrický kulatý tvar může fungovat jako pohodlné křeslo.  Heatherwickovo jméno mohli zaznamenat rovněž fanoušci sportu v souvislosti s letní olympiádou v Londýně v roce 2012. Navrhl pro ni například velodrom nebo originální kotel pro olympijský oheň.

loď do prostoru

V roce 2006 se otevřel v New Yorku butik La Maison Unique značky Longchamp. Heatherwick v něm vytvořil jako jeden z hlavních prvků obří schodiště přes tři patra. Poslední patro s showroomem, kancelářskými prostory a zahradní terasou celé nově přistavil. 

Pier 55, New York

Motiv schodiště jako funkčního i designového prvku Heatherwick dále rozvinul u jednoho z posledních realizovaných projektů. V roce 2016 byl představen návrh struktury s názvem Vessel (Loď) pro Hudson Yards Public Plaza v New Yorku. Impozantní stavbu, inspirovanou indickými schodišťovými studnami, tvoří síť 154 schodišť s 2 500 schody a 80 vyhlídkovými patry. Stavba byla otevřena v březnu letošního roku a zařadila se mezi nejvýraznější realizace studia Heatherwick.

SDÍLET
Předchozí článekCestování budoucnosti

NAPSAT KOMENTÁŘ